Diabetespatiënten

Diabetes kan voeten op verschillende manieren aantasten, dit kan leiden tot ernstige gevolgen. Het ontstaan van complicaties is afhankelijk van de duur van de ziekte en een goede suikerregeling.

  • ​Neuropathie is een zenuwaandoening die ervoor kan zorgen dat het gevoel in de voeten verloren gaat of dat ze juist overgevoelig worden.
  • Micro- en macroangiopathie is een bloedvataandoening die zorgt voor een verminderde doorbloeding ter hoogte van de voet. Zo kan de genezing van een klein wondje veel langer duren en is er een verminderde afweer tegen bacteriën.
  • Limited joint mobility wijst op beperkte gewrichtsmobiliteit ten gevolge van “versuikering” van de gewrichtsstructuren waardoor het afrollen van de voet tijdens het stappen belemmerd wordt. Hierdoor ontstaan wonden ter hoogte van de voorvoet en onder de grote teen.

Een jaarlijks voetonderzoek is belangrijk om de risicofactoren vroegtijdig op te sporen. Het onderzoek bestaat uit een inspectie van de volledige voet. Hier worden wonden, misvormingen van de voet, eeltplaatsen, roodheid en andere abnormaliteiten opgespoord waarbij de gerichte behandeling of advies gegeven wordt. Ook de schoenen worden zorgvuldig nagekeken. Daarna gebeurt de opsporing van neuropathie en angiopathie.

​Diabetespatiënten die opgenomen zijn in een voortraject, zorgtraject of diabetesconventie krijgen twee keer per jaar terugbetaling voor een podologisch consult indien ze beschikken over een voorschrift.