Podologische voetverzorging

Een podoloog behandelt en herstelt huid- en nagelaandoeningen ter hoogte van de voet. Enkele voorbeelden hiervan zijn ingegroeide teennagels, schimmelnagels, blauwe nagels, eksterogen, kloven en eelt. Naast het verwijderen van de klacht wordt ook de oorzaak ervan opgespoord en behandeld. Podologische technieken daarvoor zijn:

Orthoplastie

Vervaardigen van op maat gemaakte hulpmiddelen in silicone om een bepaald segment van de voet te ontlasten en/of te corrigeren. De silicone orthesen kunnen verschillende doelen hebben namelijk corrigeren, beschermen van drukpunten of stabiliseren van de teenstand (na een operatie).

Orthonyxie

Door een op maat gemaakte nagelbeugel kan de kromming verminderd worden en zo ingegroeide nagels behandelen of voorkomen.

Vilttherapie

Ontlasten van wonden en drukplaatsen om zo een betere genezing te verkrijgen.

Diabetesscreening

Uitvoeren van een aantal specifieke testen om risicofactoren op te sporen in functie van doorverwijzing of behandeling. Diabetespatiënten die behoren tot een voortraject, zorgtraject of diabetesconventie kunnen, mits een voorschrift van de arts, tweemaal per jaar genieten van een terugbetaling door de mutualiteit.

Wondzorg

Reinigen, ontsmetten en verzorgen van een wonde ter hoogte van de voet of enkel.